Interview 2020-12-16T13:40:34-05:00

Interview

Wendy Doeleman van ‘Bliss Your Body’ heeft Theo Arp in april 2017 geïnterviewd voor een blog op haar website.

Bekijk de blog op de website van Wendy via deze link of lees het hieronder.

Yoni massages door… een man met een missie

Voor me zit Theo Arp. Inderdaad een man die yoni massages geeft. Een tijdje geleden heb ik zelf zo’n massage van hem ontvangen. Dat was overigens niet mijn ‘eerste keer’, ik had er daarvoor al vele andere ontvangen, zowel van vrouwen als van mannen. Theo en ik spraken toen al over zijn werk en over de uitdagingen die hij hierbij tegenkomt. Er bestaat immers het nodige aan (voor)oordelen, angsten en wantrouwen als het gaat om mannen en seksualiteit. En Theo heeft gemerkt dat een man die yoni massages aanbiedt, dit alles nog eens in het kwadraat tegenkomt. Maar we spraken ook over het vertrouwen dat verschillende vrouwen intussen in hem hebben en over het empowerment dat vrouwen kunnen ervaren, juist door een yoni massage van een man te ontvangen. Vandaag praat ik verder met Theo over zijn werk en zijn missie.

Eerst echter, voor wie nog niet zo bekend is op dit gebied: wat is een yoni massage?
Yoni is het Sanskriet woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel (vulva, vagina, baarmoedermond). Bij een yoni massage gaat het om bewuste en zorgvuldige aanraking van de buitenkant (vulva) en de binnenkant (vagina) van de yoni. Andere woorden zijn overigens yoni de-armouring, yoni healing of yoni release. Yoni massages zijn vooral gericht op het vergroten van bewustzijn, ontspanning en stroming in het bekkengebied. De meeste vrouwen houden namelijk spanning vast in en rond de vagina. Door een zorgvuldige aanraking kan deze spanning beetje bij beetje vrijkomen. Een vrouw krijgt dan meer bewustzijn en gevoel in het bekkengebied, wat ter plekke of later voor meer levendigheid, stroming en ontspanning kan zorgen. Een yoni massage kan (licht)pijnlijk zijn, maar altijd binnen de eigen grenzen van de vrouw. Er kunnen ook de nodige emoties bij vrijkomen. Een yoni massage kan tevens heel prettig zijn of worden, maar het toewerken naar een hoogtepunt is geen doel.

De meeste yoni massages worden door vrouwen gegeven. Voor sommige vrouwen en zeker bij een eerste keer is dat aan te raden. Voor veel vrouwen is het contact met een andere vrouw namelijk het meest veilig en ontspannen. En veiligheid is de belangrijkste voorwaarde om heling te laten plaatsvinden.
Toch zijn er ook mannelijke masseurs die yoni massages aanbieden. Maar waarom zou je daar als vrouw naar toe gaan? Kan een man wel een rol spelen in de heling van een vrouw? Is een man die dit soort massages aanbiedt niet per definitie verdacht? Gaat het hem uiteindelijk niet gewoon om zijn eigen plezier? Dit soort vragen, waarvan ik weet dat veel mensen ze hebben, stel ik vandaag aan Theo.

Oké Theo, waarom zou een vrouw in hemelsnaam voor een yoni massage naar een man gaan?
Ik weet dat er genoeg redenen te bedenken zijn om het níet te doen. Maar je vraagt me waarom ze het wel zou doen. Ik heb intussen de ervaring dat het voor een vrouw bekrachtigend kan werken als zij een positieve ervaring heeft met een man die bij de intieme aanraking helemaal op haar is afgestemd. Ik hoor nogal eens dat een vrouw de ervaring of de overtuiging heeft dat mannen niet afgestemd zijn of dat ze in de seks te snel gaan. Het geeft een vrouw kracht als ze bij een yoni massage zelf beslist wat er wel en niet gebeurt, hoe ze wordt aangeraakt en in welk tempo dat gebeurt. Dat is voor veel vrouwen een nieuwe en bevrijdende ervaring die ze vervolgens weer mee kunnen nemen in hun privécontacten met mannen.
Ik weet natuurlijk dat er voor veel vrouwen een lading op zit. Er bestaat immers het nodige aan wantrouwen en angst als het gaat om mannen en seksualiteit. ‘Mannen kunnen hun driften niet beheersen’. ‘Mannen zijn uiteindelijk meer op één ding uit: seks.’ Dit zal voor een deel van de mannen gelden. Maar er zijn gelukkig ook mannen die hier voldoende bewustzijn op hebben en die op een positieve wijze met seksuele energie omgaan. Ik voel het als een missie om het mannelijke en vrouwelijke weer in gesprek te krijgen, om een brug te slaan tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Het aanbieden van yoni massages is daar een onderdeel van.

Maakt het in wezen eigenlijk uit: man of vrouw? Ik bedoel, handen zijn handen…
Laatst had ik een cliënt die van te voren zei: ach, het maakt me niet uit dat jij een man bent, het is voor mij hetzelfde als met een vrouw. Maar toen ik aan begin van de massage alleen nog maar, op de omslagdoek, mijn handen op haar hart en onderbuik legde, moest ze enorm huilen. Ik blijf in zo’n situatie dan aanwezig, rustig en stil, totdat ik voel dat er weer ruimte ontstaat. Toen ze eenmaal de woorden kon vinden, vertelde ze dat het heel lang geleden was geweest dat ze zo intiem en zacht door een man was aangeraakt. Dat ontroerde haar enorm.
Dus ja, het maakt voor de meeste mensen wel uit. Fysiek ook, want mijn handen zijn echte mannenhanden en sommige vrouwen vinden de mogelijkheid tot ook stevige aanraking juist fijn. Maar ook in energie. Ik heb veel vrouwelijke kwaliteiten, maar ik ben tegelijkertijd toch echt een man. En hoewel ik weet dat ik heel zorgvuldig met deze mannelijke energie om moet gaan, wil ik dit vooral ook als een kracht zien.

Hoe ziet jouw werkwijze eruit?
Ik heb van te voren altijd telefonisch contact of een persoonlijk gesprek met een cliënt. Ik vraag dan of men al massage- of tantra-ervaring heeft. Daarnaast bevraag ik hoe iemand voor zichzelf zorgt. Kan ze benoemen wat ze wel en niet wil en wat doet ze als ze iets níet wil? Ik vind het belangrijk dat een vrouw die bij mij komt, al enige ervaring met massage of tantra heeft en dat ze de verantwoordelijkheid voor zichzelf kan dragen. Heeft ze nog helemaal geen ervaring, dan verwijs ik haar door naar een vrouwelijke collega. Ik heb dan liever dat ze eerst bij een vrouwelijke begeleider een yoni massage meemaakt.

Voordat een sessie start, heb ik nogmaals een gesprekje. Ik vraag de cliënt naar haar intentie voor de sessie en we spreken nogmaals over wat ze wel en niet wil. We spreken ook over onze grenzen: de hare, maar ook de mijne. Mijn aanpak is vervolgens bijzonder zacht en langzaam. Ik ben niet van de harde drukpuntmassage. Ik start altijd eerst met een massage van bovenlijf en benen en stem steeds af met de vrouw wat ze wil. De yoni wordt daarom alleen aangeraakt als de vrouw dat in dat moment ook echt wil. Alles gaat stap voor stap. Ik geef een milde druk op de vele drukpunten die er buiten en binnen in de vagina zitten en ben steeds in afstemming met de cliënt en of ze nog aanwezig is. Er is alle ruimte voor emoties die loskomen. Hoewel we zeker niet de hele tijd aan het praten zijn, blijf ik wel steeds in contact. Als het moment daar is, vraag ik bijvoorbeeld: wil je dat ik je yoni aanraak? Ik heb dan echt een ja nodig. Bij twijfel vat ik dat op als een nee. Ook na afloop hebben we een gesprek waarin de vrouw over haar ervaringen kan vertellen.

Overigens is het ook altijd mogelijk dat een cliënt iemand meeneemt, bijvoorbeeld een vriend(in) of partner. Die kan dan tijdens de massage in dezelfde ruimte verblijven of aan het hoofdeinde van de massagetafel zitten. Als dat een vrouw geruststelt en meer laat ontspannen, dan vind ik dat helemaal prima.

De reden dat ik van te voren een gesprek heb met een vrouw is in de eerste plaats natuurlijk om te kijken of en hoe ik haar in een veilige context een waardevolle sessie kan geven. Maar het is ook voor mijn eigen veiligheid. Een vrouw is kwetsbaar, maar ik ben ook kwetsbaar. Er hoeft maar één vrouw met een negatieve ervaring te zijn die daarmee naar buiten treedt en ik moet mijn werk mogelijk stoppen. En hoewel ik er qua geld niet afhankelijk van ben, zou ik dat heel erg jammer vinden. Zorgvuldigheid, veiligheid en afstemming staan bij mij dan ook bovenaan.

Je bent een man, dus geen enkele vraag van een cliënt is jou te gek?
Nou, niet bepaald. Ik doe geen expliciete stimulering tot een hoogtepunt. Dat soort massages passen gewoon niet bij mij. Dus als een vrouw expliciet om een opwindende massage vraagt, dan vraag ik waarom ze dat graag wil en voel ik of dat binnen mijn mogelijkheden past. Misschien dat het binnen een langere serie van sessies zou passen als een soort zelfonderzoek naar haar sensualiteit, maar bij een eerste sessie zeker niet.

Het is bij mij ook niet zo dat ik gewone massages aanbiedt en dat een yoni massage dan een ‘extraatje’ kan zijn. Dat vind ik mist creëren. Ik wil dat het helder is waar een vrouw voor komt: een yoni massage.

Theo en ik zijn het er over eens dat een yoni massage alleen via de handen dient te gebeuren en nooit via andere lichaamsdelen, zoals mond of penis. Masseurs die dat, impliciet of expliciet, aanbieden, zijn in onze ogen sekswerkers. Die bestaan ook, maar dat werk moet niet verward of vermengd worden met helende yoni massages.
Zelf geloof ik dat bewuste penetratie (met de penis) door een liefdevolle man zeker wel helend kan werken voor een vrouw. Naar mijn mening kan dit echter alleen binnen een intieme en vertrouwde relatie gebeuren. De energie die hierbij vrijkomt is te precair om dit met een ander dan met een vertrouwde geliefde te doen.

Aan welke eisen moet een (mannelijke) masseur volgens jou voldoen?
Naast een goede en zorgvuldige training moet je dit werk echt vanuit je hart willen doen, volledig aanwezig kunnen zijn en je helemaal op een vrouw kunnen afstemmen. Je moet bereid zijn om de tijd te nemen voor het voorgesprek en voor de sessie zelf en in dat alles moet je zeer bewust en zorgvuldig te werk gaan. Je moet nee kunnen zeggen als je denkt dat jij een vrouw niet kan bieden wat ze op dat moment nodig heeft. En je moet grondig bij jezelf onderzoeken waarom je dit werk wilt doen, dus wat je werkelijke motieven zijn. Dit vraagt dat je het nodige aan persoonlijk werk op het gebied van intimiteit en seksualiteit moet hebben gedaan.
Dit laatste hangt weer samen met het feit dat je je eigen seksuele energie goed moet kunnen containen. Ikzelf woon samen met de moeder van mijn kinderen en heb met haar een vervullende seksuele relatie. Ik vind het belangrijk dat ik als masseur in mijn privéleven op dit gebied geen tekort heb. Daarnaast ben ik ook al wat ouder en ben ik van nature sowieso niet zo’n lust-najagende man. Voor mij zijn seks en het geven van yoni massages echt verschillende dingen. Bij het geven van een massage kan mijn energie zeker gaan stromen, maar ik heb bijvoorbeeld nog nooit een erectie erbij gehad. Zou het wel gebeuren, dan zou ik even terughouden, subtiel een kleine pauze nemen en heel bewust voelen dat ik niet uitreik en niet ga ‘nemen’ in het contact. In privécontacten experimenteer ik wél met uitreiken en ‘nemen’ (vrij naar de ‘taking’ uit The Wheel of Consent van Betty Martin). Ik vind namelijk dat je, om goed te kunnen geven, ook goed moet kunnen ‘nemen’. Spelen met dat laatste doe je echter – uiteraard met wederzijdse instemming – alleen in je privécontacten, zodat je in je professionele contacten zo zuiver en integer mogelijk kunt geven.

Hoe komen vrouwen bij jou terecht? Ik bedoel, even een yoni masseur van internet halen, dat doet een vrouw toch niet zo snel?
Nee, inderdaad. Ik moet het vooral van mond-tot-mondreclame en doorverwijzingen van vrouwelijke collega’s hebben. Zo heb ik een tijdje verschillende vrouwelijke masseurs een bericht gestuurd met de vraag: wat heb jij van me nodig om vrouwen eventueel naar mij door te sturen? Wil je zelf een sessie van me ontvangen, wil je meer over me weten, wil je ervaringen van cliënten horen? Ik heb hier mooie reacties op gekregen, maar ook hele heftige. Ik begrijp die reacties wel, maar het doet ook pijn. Pijn dat er zoveel wantrouwen, vooroordelen en angsten bestaan en dat sommige mensen er al bij voorbaat van uitgaan dat ik als mannelijke masseur verdacht of fout ben. Toch is het mijn missie om voor mezelf te gaan staan en uit te dragen wat ik te bieden heb.

Moet je niet een therapeutische opleiding hebben om vrouwen met trauma echt te kunnen helpen?
Ik vertrouw erop dat ik alleen díe cliënten krijg en toelaat waarvan ik het proces kan dragen. Tot nu toe is dat ook gebleken. Als ik merk dat er diep trauma zit waardoor iemand zich bijvoorbeeld niet veilig gaat voelen, dan ga ik niet verder. In dat geval zou ik ook doorverwijzen naar andere, meer therapeutische begeleiding. Ik ben zelf geen therapeut en zo presenteer ik mezelf ook niet. Overigens is de term therapeut verwarrend. Vooralsnog is het een vrije term, net als coach.

Wat kan of moet een vrouw doen als ze de sessie bij jou toch – excusé le mot – k*t vond?
Uiteraard hoor ik dat allereerst natuurlijk graag zelf van haar. Ik hou altijd het lijntje open om na afloop te horen hoe het met een vrouw gaat en of ze nazorg nodig heeft. Verder ben ik in gesprek met een beroepsvereniging voor bodyworkers, om me daar bij aan te sluiten.

Ik rond het gesprek met Theo af. Ik ben blij dat hij als man lef heeft en op zijn manier een bijdrage wil leveren aan het helen van de (oeroude) pijn tussen mannen en vrouwen op het gebied van seksualiteit. Tegelijkertijd voel ik de lading die er voor veel mensen op ligt en weet ik dat een man die dit werk doet extra zorgvuldig te werk moet gaan.

Overweeg jij als vrouw om een keer een yoni massage te ontvangen? Voor een eerste keer raad ik sowieso aan om deze van een vrouw te ontvangen. En uiteraard is het ook dan belangrijk dat je je goed laat informeren, dat er van te voren een gesprek plaatsvindt, dat je wensen en grenzen goed besproken worden en dat je een goed gevoel bij deze masseuse en haar werkwijze hebt.

Heb je intussen ervaring met yoni massages en voel je bijvoorbeeld dat je juist in het contact met mannen nog iets te helen hebt? Dan zou je een mannelijke masseur kunnen overwegen. Ik hoop dat dit artikel je dan helpt om een zorgvuldige keuze te maken, zodat je een hele waardevolle sessie kunt hebben. Voor mij persoonlijk hebben yoni massages (gegeven door vrouwen én mannen) mijn bewustzijn, gevoel en ontspanning in de vagina enorm vergroot, wat voor mij een prachtige verrijking van mijn leven is geweest en nog altijd is.